Step

han Kraan©
klik hier en voeg deze site bij uw favorieten
home

Curriculum Vitae
Biografie
Producten

 

Op deze pagina staan de belangrijkste zaken uit levensloop van Stephan Kraan en waaruit zijn journalistieke ervaring bestaat. U krijgt een overzicht van een aantal richtinggevende gebeurtenissen in zijn leven; een indruk van zijn karaktertrekken, eigenschappen, en kwaliteiten. Voor meer informatie kunt u doorklikken naar de C.V. Daar leest u welke projecten hij graag doet, en natuurlijk ook welke diploma's hij heeft en hoe zijn arbeidsverleden er uit ziet.

Van 1985 tot 2009 werkt Stephan Kraan, met een kleine onderbreking als psychiatrisch verpleegkundige bij GGZ-Drenthe, locatie Assen. Naast deze baan onderneemt hij in de loop der jaren een groot aantal activiteiten, die veel raakvlakken met de journalistiek hebben. Hij doet HBO-journalistiek in Zwolle om een radiocale verandering in zijn werkzaam leven te maken. In 2006 trekt hij met diploma via New York naar Amsterdam. Hij werkt daar zowel als allround radiomaker en manager bij Amsterdam FM en als verpleegkundige op psychiatrische afdelingen via Arkin. In juni 2009 gaat hij helemaal over naar Amsterdam. Vanaf november 2009 fietst hij door Amsterdam als ambulant verpleegkundige het VIP-team van het AMC als Verpleegkundig Consulent A. (32 uur)

 

Stephan Kraan januari 2007
(foto Sonja Heimann)

 

 

top

Levensloop

Stephan Kraan is op 29 april 1960 geboren in Stadskanaal, toen nog gemeente Onstwedde. Met een moeder uit de stad Groningen en een vader uit Veendam, kan hij zich een rasechte Groninger noemen. De Groningse taal ontgaat hem echter grotendeels omdat zijn ouders het beter vinden dat hij Nederlands leert.

In Stadskanaal gaat Stephan Kraan naar het Ubbo Emmius Lyceum. Hij doet er drie jaar Atheneum, maar haalt uiteindelijk zijn Havo-diploma. Kernbegrippen uit zijn jeugd zijn kamperen, sporten en natuur. Met name de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie was vanaf zijn vijftiende belangrijk in de ontwikkeling van zijn persoonlijkheid. Behalve alles over zijn levenslange passie voor vogels, leert hij hier samenwerken, verantwoordelijkheid dragen en solidaritair zijn. De NJN is ook het begin van zijn liefde voor de volksmuziek.

In 1979 verhuist hij naar Groningen om naar de Sociale Academie te gaan. Dat houdt hij slechts een jaar vol. Hij raakt al snel betrokken bij de anti-militarische actiegroep Onkruit en de anti-kernenergiegroep Breek Atoomketens Nederland. In 1981 moet Stephan Kraan als dienstweigeraar 12 maanden de gevangenis in. Het is de tijd van de grote vredesdemonstraties en in zijn cel in Leeuwarden ontvangt hij duizenden brieven en kaarten die hij allemaal beantwoordt. Hij is onderwerp van een filmdocumentaire en schrijft het boek 'De Muesli Bloeit', naar aanleiding van zijn radiodagboek voor de VPRO.

In de jaren na zijn vrijlating blijft Stephan Kraan zich inzetten voor totaalweigeraars en het vrije-socialisme in de geest van Ferdinand Domela Nieuwenhuis. Hij is geheelonthouder, vegetarisch en rookt niet. Hij woont, na twee jaar biologisch winkelen in Amsterdam, in een woonwagen in en rond Appelscha. Daar is hij tien jaar lang betrokken bij het Kampeerterrein tot Vrijheidsbezinning, waar hij onder andere redacteur is van het legendarische blad 'Recht voor Allen'. Ook organiseert hij er de jaarlijkse politieke festivals. Stephan Kraan verhuist in 1985 naar Assen om er de opleiding tot psychiatrisch verpleegkundige te volgen.

Vier jaar later begint Stephan Kraan aan zijn creatieve carrière als muzikant in de a capella folkgroep Liereliet. Hij ontdekt de Vereniging van Friese Volksmuziek en gaat zingen, accordeon spelen, toneel spelen en festivals presenteren. Een nieuw leven begint met heel veel nieuwe vrienden. Met Liereliet speelt hij in heel Europa, maar vooral Bretagne. Door optredens in Mystic Seaport (USA) leert hij zijn toekomstige vrouw kennen. In 2002 houdt de groep Liereliet op te bestaan, maar Stephan Kraan blijft tot 2006 betrokken bij het Tsjoch festival Drachten en het Shantyfestival Workum.

In 1989 is hij klaar met de opleiding tot verpleegkundige bij het toenmalige Licht en kracht in Assen. Na een mislukt avontuur als groepsleider in de Smildeger kinderpsychiatrie en in een Appelscha's jeugdinternaat, gaat hij in 1991 weer aan de slag bij zijn eerste baas in dit werkveld; GGZ-Drenthe. Een jaar later begint hij met zijn baan in de vaste nachtdienst op de gesloten opname afdeling. Het werkritme van zeven nachten werken en zeven dagen vrij, geeft hem veel vrije tijd en mogelijkheden om zijn nieuwe creatieve ambities te volgen.

In 1993 komt hij min of meer bij toeval terecht in de wereld van de hoorspelen als hij acteur wordt in de wekelijkse radio-soap 'Bestemming Onbekend' bij Radio Drenthe. Als de omroep ermee stopt, richten de twintig acteurs de enige hoorspelvereniging van Nederland Multiple Voice op. Steeds meer trekt Stephan Kraan deze kar. Gesteund door Kunst en Cultuur Drenthe maakt de vereniging zes jaar lang hoorspelen, organiseert trainingen en verzorgt eigen radio uitzendingen op lokale omroepen in de provincie. Stephan Kraan oefent bestuursfuncties uit, gaat regiseren, doet de geluidstechniek en schrijft af en toe een hoorspel. Uit de samenwerking tussen de hoorspelvereniging en het K&C Drenthe, komen ook enkele projecten tot stand tussen Stephan Kraan en het K&C Drenthe. Zo maakte hij in 1997 informatieve radiocommercials voor het blijf-van-mijn-lijf-huis Zwolle en in 2002 werkte hij mee aan het hoorspelproject 'Luister en Huiver' voor basisscholen in Drenthe.

In 1996 is Stephan Kraan de motor van de 'Dag van het Hoorspel', een enorm festival in Assen. Kunst en Cultuur Drenthe zorgt wederom voor het professionele kader. Beroemde oud- hoorspelacteurs, medewerkers van de landelijke omroepen en hoorspelfanaten elders uit het land, helpen de Vereniging Muliple Voice hun overmoedige droom succesvol te verwezelijken. Stephan Kraan ontdekte de manager in zichzelf als spin in het web van 120 vrijwilligers. De dag krijgt enorme belangstelling in de media.

top

Journalistieke ervaring

Zoals uit het overzicht blijkt, is Stephan Kraan een bezige bij. Ondanks dat hij op de middelbare school zeer matig presteert bij het vak Nederlands en bij andere talen, gaat hij al vroeg schrijven. Zijn eerste gedicht typt hij op vaders typmachine als hij elf is. Bij de NJN schrijft hij veel in het verenigingsorgaan. Eenmaal in de politiek beland, verschijnen er vele pamfletten van zijn hand. Hoogtepunt is het verschijnen van het boek 'De Muesli Bloeit', het dagboek van zijn gevangenisperiode. Het is uitgegeven in een oplage van vierduizend en bezorgde Stephan Kraan een plaatsje op de boekenbeurs.

Vanaf deze tijd blijft Stephan Kraan schrijven: voornamelijk in bladen van de verschillende actiebewegingen, in kranten en gedurende lange tijd in de 'Recht voor Allen'. Voor bijna alle verenigingen waar hij zich in begeeft, verzorgt hij nieuwsbrieven en andere uitgaven. In de periode van de hoorspelen ruikt hij aan het radiowerk: bij Radio Drenthe went hij aan de studio en de microfoon. Later stelt hij radioprogramma's samen en presenteert hij deze bij met name de lokale omroep van Assen.

De meest serieuze ervaring als redacteur/ verslaggever heeft Stephan Kraan echter opgedaan in het kader van de opleiding journalistiek. Hier leert hij de kneepjes van het vak en leert hij schrijven over vele onderwerpen en in allerlei genres. Het is een ontdekking voor hemzelf en hij is verbaasd over het succes van zijn producten.

Stephan Kraan probeert de journalistieke producten van de opleiding, te publiceren door deze te combineren met lopende projecten. In 2002 wordt hem gevraagd om een jubileumuitgave te maken voor 15 jaar Internationaal Shantyfestival Workum. Het project wordt de groepsopdracht voor het vak Journalistiek en Stephan Kraan is inhoudelijk eindredacteur. De uitgave verschijnt, 16 pagina's dik, als middenkatern van het tijdschrift de Spiegel der Zeilvaart in oktober 2002.

In datzelfde jaar is Stephan Kraan door Kunst en Cultuur Drenthe gevraagd om mee te doen aan het project Luister en Huiver. Samen met verhalenverteller Willem de Ridder en kunstenaar Gerard van der Weerd bedenkt hij een project voor de groepen 6,7 en 8 van het basisonderwijs. Hoorspel, 'verhalen vertellen' en 'kijken naar kunst' staan hierin centraal. Stephan Kraan schrijft de handleiding voor de docenten. Met Willem de Ridder zou hij in 2008 een vruchtbare samenwerking bij AmsterdamFM aan gaan.

Stephan Kraan neemt alle opdrachten van de opleiding serieus en kiest niet voor eenvoudige en standaard oplossingen. Voor zijn afstudeerscriptie heeft hij bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar alle Nederlandse correspondenten in de VS. Hij heeft ze niet alleen met een enquête bereikt, maar ook gesproken, zowel telefonisch als persoonlijk in Washington en New York. Zijn docenten geven dit project vooraf geen kans, maar met eindeloos geduld en doorzettingsvermogen lukt Stephan Kraan toch. Het cijfer voor zijn eindproduct is een 9. Geen verrassing want bijna al zijn werk voor school, of het nu nieuwsberichten, interviews of achtergrondartikelen betreffen, zijn als zeer goed beoordeeld. Volgens de docenten neemt hij vaak originele onderwerpen die hij op onorthodoxe wijze benadert. Zijn stukken kenmerken zich door een vlotte schrijfstijl, goede opbouw en prettige leesbaarheid. Hij bijt zich graag vast in een onderwerp en heeft oog voor zowel details als voor de grote lijnen. Hij legt complexe en ingewikkelde zaken uit in begrijpelijke taal en slaagt er in objectief te blijven ondanks zijn uitgesproken keuzes in het verleden. Stephan Kraan heeft een brede belangstelling en kennis. Hij houdt zich altijd goed op de hoogte van het nieuws en maatschappelijke ontwikkelingen. Doordat hij vaak naar zijn vrouw in New York reist, schrijft hij in toenemdende mate over de Amerikaanse samenleving.

In september 2004 krijgt hij het felbegeerde diploma uitgereikt. Hoewel hij niet meteen een baan in de journalistiek heeft, zit hij niet stil. Begin november 2004 is hij forumvoorzitter op de beurs voor Klassieke Schepen in Medemblik. Begin december kwam het boek 'Nederlandse Jaarfeesten en hun liederen door de Eeuwen Heen' op de markt. Stephan Kraan is daar intensief bij betrokken als redacteur. Als Freelancer krijgt hij vervolgens een aantal mooie opdrachten voor onder andere de provincie Drenthe en schrijft af en toe in de Spiegel der Zeilvaart.

In oktober 2006 begint hij als eindredacteur van de Kunst en Cultuur radioshow op vrijdag bij AmsterdamFM. Later wordt hij hier Hoofd Kunst en Cultuur (16 uur) en organiseert met ongeveer 40 vrijwilligers 12 uur radioshows vanuit de mooiste locatiestudio van Nederland in de OBA. Dit doet hij tot december 2011

Journalistieke activiteiten in 2005:
 • In maart verschijnt in de Spiegel der Zeilvaart ter gelegenheid van de HISWA 2005 een uitgebreid achtergrondartikel van zijn hand over het gebruik van teakhout uit Burma in de houten scheepsbouw..
 • In april begint hij aan een project om de folders en website van de 9e Beurs Klassieke Schepen 2005 aan nieuwe frisse teksten en een nieuwe lay out helpen. Deze zijn te bekijken en te lezen op de website van de beurs.
 • In mei lanceert hij zijn eigen weblog. Bijna dagelijks oefent hij hier het schrijven van korte journalistieke stukjes, variërend van colums, recensies en commentaren tot persoonlijke anekdotes.

 • In juni maakt hij een geheel nieuwe website voor het Internationaal Shantyfestival Workum. Behalve het design en het onderhoud van de site, voert hij de redactie erover. Hij schrijft nagenoeg alle teksten en ook de meeste foto's zijn van zijn hand.
 • In juli schrijft hij een artikel over Reid, de lichtstandopsteker van Workum. Het is gepubliceerd in het oktobernummer 2005 van de Spiegel der Zeilvaart, de Friso en Warkum yn é Beage.
 • In september schrijft hij in opdracht van de Spiegel der Zeilvaart aan een uitgebreid interview met een bouwer en restaurateur van traditionele houten zeilschepen, Erik Slagmoolen. Het is tevens de gedetailleerde beschrijving van de bouw van het Fries jacht de Anna. De synthese tussen beeldmateriaal en tekst is hierbij erg belangrijk. Het artikel wordt geplaatst in twee delen.
 • Tijdens de Beurs Klassieke Schepen 7,8 en 9 oktober schrijft Stephan Kraan een on line nieuwskrant. In drie dagen publiceert hij 25 korte stukken op de website www.klassieke-schepen.nl. Daarnaast maakt en bewerkt hij meer dan 40 foto's die ook op de website te bewonderen zijn.
 • Stephan Kraan schrijft voor het Engelse tijdschrift Classic Boat een uitgebreid artikel met foto's van de Beurs Klassieke Schepen.
 • Stephan Kraan schrijft in oktober diverse perspublicaties en artikelen ter promotie van het Internationaal Shantyfestival Workum. Zij verschijnen in een aantal kranten en het Shantymagazine, een full color tijdschrift, plaatst een stuk van Stephan Kraan als hoofdartikel van drie pagina's.
 • In december verzorgt Stephan Kraan de eindredactie van het Handboek Ecologische Verbindingszones, een uitgave van de Provincie Drenthe. Het is een spoedklus van meer dan 50 uur werk, die hij in 6 dagen volbrengt.
 • Op 13 december doet Stephan Kraan nog een spoedklus. De Nieuwe Ooststellingwerver heeft acuut een verslaggever nodig die een inspraakavond van een nieuwe politieke partij verslaat.
 • In december en januari schrijft Stephan Kraan 10 interviews voor een uitgave van de afdeling communicatie van GGZ-Drenthe.

Journalistieke activiteiten in 2006

 • In januari schrijft Stephan Kraan maakt Stephan Kraan acht interviews met foto's voor de afdeling communicatie van GGZ-Drenthe. Eind februari ligt er een boekje van 50 pagina's. Het boekje gaat over een groot tevredenheidsonderzoek onder het personeel. Dat onderzoek is een paar jaar geleden gedaan. Het boekje geeft de resultaten en de gevolgen ervan. De interviews dienen om een persoonlijke noot aan de feitelijke gegevens toe te voegen. Alle clusters binnen het bedrijf komen aan bod.
 • Vanaf 1 februari werkt Stephan Kraan aan een nieuwe opdracht van de Provincie Drenthe: een eenmalig full colour tijdschrift van 32 pagina's in drie talen. Het tijdschrift is een populair en toegankelijk eindverslag van een zeven jaar durend internationaal project over grensoverschrijdende ecologische netwerken. Drie landen, Groot-Brittannië, Duitsland en Nederland, en zeven regio's doen eraan mee. Drenthe is leider van dit TEN-project, Transnational Ecological Network. Het gaat daarbij om het onderzoeken, voorbereiden en uitvoeren van natte ecologische verbindingszones. Het tijdschrift is bedoeld voor europarlementariërs; nationale, regionale en lokale politici en bestuurders; alle betrokken natuurbeschermingsgroepen en vrijwilligers. Stephan Kraan schrijft hiervoor minstens veertien artikelen en is eindredacteur. Hij werkt samen met de projectleider en een vormgeefster. Op 1 april is het tijdschrift Ten klaar.
 • In het maart nummer van de Spiegel der Zeilvaart verschijnt het eerste deel van een interview met botenbouwer Erik Slagmoolen dat Stephan Kraan vorig jaar schreef.
 • Begin april schrijft Stephan Kraan een artikel voor het tijdschrift Mens & Meldodie. Het gaat over het gebruik van oude Nederlandse bronnen voor volksdansen bij Balfolks. Het artikel is geschreven in opdracht van het Nederlands Muziek Instituut.
 • Begin april verschijnt het boekje Tevreden Over Je Werk van GGZ/Drenthe met interviews en foto´s gemaakt door Stephan Kraan.
 • In april schrijft Stephan Kraan een serie korte interviews voor het intranet van GGZ/Drenthe over de invoering van een digitaal registratiesysteem voor zorgverleners.
 • Eind april verschijnt het Handboek Ecologische Verbindingszones van TEN3 bij de provincie Drenthe. Stephan Kraan herschreef en redigeerde dit in december. Er verschijnt ook een cd-rom van.
 • Eind april krijgt Stephan Kraan een nieuwe opdracht voor de afdeling communicatie van GGZ-Drenthe. Deze keer moet hij een populaire samenvatting van twee op stapel staande projecten over zorgprogramma's schrijven.
 • Begin mei: brochure en flyer voor het nieuwe Interreg IIIB project Waterline Economy. Hierin werken 57 regio's uit zes landen samen om te onderzoeken hoe grootschalige duurzame waterbeheersmaatregelen samen gaan met economische ontwikkeling en banengroei. De brochure en flyer worden in zes talen over heel Europa verspreid. Opdracht is voor de provincie Drenthe.
 • Juli: Aanpassen teksten voor Beurs Klassieke Schepen 2006
 • Augustus: PR Internationaal Shantyfestival Workum, bijwerken website, schrijven persberichten, ontwerpen flyer en spandoeken.
 • Redacteur Laatste Nieuwspagina op de website van Beurs Klassieke Schepen. Voor en tijdens de beurs 26 artikelen geschreven en foto's gemaakt.
 • Eindredacteur en regisseur van Kunst & Cultuur op Vrijdag van AmsterdamFM. Elke vrijdag 3 uur live radio. Interviews met o.a. Willem de Ridder, Ariane Schluter en Koen Kaptijn, Mathilde Santing, Burgemeester Job Cohen en Ed van Thijn.

Journalistieke activiteiten vanaf 2007

 • Amsterdam FM: Managen, redactie, presentatie en eindredactie van Kunst & Cultuur op Dinsdag, Vrijdag en Zaterdag. Iedere middag een drie uur durend live programma vanuit de foyer van de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Hij organiseert deze uitzendingen waar ongeveer 30 vrijwilligers aan werken. Een hele kleine greep uit de jaarlijks 2000 gasten en 350 live bands:
  • Persreis naar Istanbul voor het Turkey Now Festival. Interviews met Ayse Tütüncú, Hüsnu Senlendirici en Kardes Türküler.
  • Interviews met o.a. Job Cohen, Nico Knapper, Nynke Laverman, Geert Mak en Kees Fens, Rod McKuen, Jan Pronk, Liesbeth List, Ramses Shaffy, Van Dik Hout, Adelheid Roosen.
  • Persconferenties van tientallen musea; het Turkey Now Festival, de Boekenweek 2007, Mapping the City en de heropening van het Joods Historisch Museum.
  • Netwerkbijeenkomsten World Blend Café (wereldmuziek)
  • Organisatie van het Amsterdams Cultuurdebat in de OBA.
  • Recensies van Cecilia van Orkater, De Ideale Ernst of het belang van een echtgenoot van 't Barreland, Triple Bill van Suver Nuver, Is.Man van Adelheid Roosen en Wie is er Bang voor Virginia Woolf.
  • Bedenken van nieuwe programma's en samenwerking aangaan onder andere met Orkater, Willem de Ridder, Constant Meijer en Mathilde Santing.
  • (2008) Spin-Off, eenmalig tijdschrift voor de provincie Drenthe over zes Europese Interregprojecten. Hoofdredactie, redactie, interviews, teksten en foto's. Nederlands en Engels. 44 pagina's, full-colour.
 • Beurs Klassieke Schepen. Stephan assisteert bij de PR en schrijft de nieuwsbrieven. Verder maakt hij tijdens de drie beursdagen een nieuwsblog en de laatste twee jaar doet hij live interviews op een podium.

Lees meer in de C.V. van Stephan Kraan. Terug naar boven


home weblog curriculum vitae artikelen producten links contact